Välj sängkläder av riktigt bra kvalitet och sov bättre

Sovrummet är för många det viktigaste rummet i hemmet. Eftersom vi sover en tredjedel av våra liv, spenderar vi mycket tid i sängen. För att leva livet till fullo och må bra, är det otroligt viktigt att vi sover bra. Ju djupare vi sover, desto bättre mår vi. För att kunna optimera din sömn och ditt välmående är det viktigt att du väljer bra sängkläder. Materialet på sängkläderna är helt avgörande för hur bra du sover. Egyptisk bomull, percale, satin och linne är några exempel på bra material. Här finner du information om några kvalitetsmaterial och dess egenskaper. En investering i bra sängkläder är en investering i ditt välmående.

Egyptisk bomull

Egyptisk bomull sägs vara den bästa och finaste bomullen som finns. Denna bomull har längre fibrer än någon annan bomullsort vilket skapar behagliga och sköna lakan. Det långa fibrerna gör det möjligt att spinna väldigt tunt, men ändå skapa starka lakan. Detta material skapar sängkläder av högsta kvalitet. Det är även viktigt att se om bomullen är kammad eller inte. Kammad bomull är av högre kvalitet än okammad bomull eftersom endast de starkaste fibrerna blir kvar efter kamningen. Karaktäristiskt för egyptisk bomull är hög slitstyrka, hög trådtäthet och en mycket behaglig känsla. Många associerar sängkläder i egyptisk finkammad bomull med lyxhotell.

Percale

Något som har stor påverkan på känslan och kvaliteten på olika material är sättet de är vävda på. Percale är ett lyxigt material som passar perfekt för sängkläder. Percale är en särskild bomull som är vävd extra tätt. För att klassificeras som percale måste materialet ha en trådtäthet på minst 200 trådar/kvadrattum (TC). Sängkläder med hög TC ger lyxiga, svala och behagliga sängkläderna. Karaktäristiskt för sängkläder i percale är den jämna, matta ytan och den krispiga och svala känslan. Sängkläder i percale har dessutom en viss tyngd, vilket ger en känsla av lyxhotell. Percale är ett snyggt, modernt och exklusivt materialval.

Satin och linne

Satin och linne är två andra bra material för sängkläder. Satinlakan är mjuka lakan som vävs av kammad bomull. Vävtekniken skapar fina lakan som är lena som silke. Det är viktigt att se till att välja satin av den bästa bomullen med långa fibrer för att undvika att sängkläderna blir noppriga. Högkvalitativ satin har däremot en lång livslängd. Karaktäristiskt för satinlakan är att de är väldigt mjuka, blanka och blir inte skrynkliga. Linnelakan är också väldigt sköna och svala. De passar perfekt när det är varmt och dessutom så behöver de inte tvättas lika ofta som andra material. Linne anses vara det mest miljövänliga alternativet på sängkläder.