Träningskläder

De första träningskläderna uppfanns i början på 1900-talet. Från början producerades sportkläder mest för jakt och ridning, men allteftersom fler sportarter utvecklades togs alltmer specialiserade plagg fram. I början var de flesta plagg tillverkade av material som flanell eller ull. På 50- och 60-talen kom de första plaggen i syntetiska material och träningskläderna som vi känner dem idag föddes.

Olika typer av träningskläder

Idag är träningskläder inte bara träningskläder utan många bär dem även i vardagen: i skolan och till och med på jobbet. Sedan mitten av 1900-talet har träningskläder på många sätt infiltrerat det ”vanliga” modet och en sportig look kan numera vara lika trendriktig som en klassisk kostym, beroende på sammanhang. Den största skillnaden mellan träningskläder och vardagliga kläder som man vanligtvis använder är att träningskläder är tillverkade av funktionsmaterial och det är för att kläderna ska kunna andas. I jämförelse med vanliga kläder är dessa material bättre på att leda bort svett. Det resulterar i att träningskläder blir inte så tunga med svett under ett träningspass. De torkar snabbare, vilket är bättre för dig eftersom du inte kyls ned av blöta kläder.

Vilken typ av träningskläder som passar bäst beror på vilken typ av sport du utövar. För långdistanslöpning behöver du exempelvis lätta material som effektiv leder svett bort från kroppen. Ska du däremot åka skidor om vintern behöver du välisolerade plagg som både andas och hjälper dig hålla värmen. Dessutom bör de vara vattenavvisande, så att du inte blir blöt av smält snö.

För vanlig träning på gym räcker det med kläder som du känner dig bekväm i och som gör det lätt för dig att röra dig. Undvik bomull om du svettas mycket, men för kortare styrkepass funkar även det materialet bra. Som regel kommer träningskläder ofta i starka färger och tuffa designer vilket ger dig stort utrymme att leka med din stil på ett sätt som du kanske inte alltid vågar göra med dina vardagskläder.

Vi rekommenderar ett besök hos JHN Sport om du är intresserad av att köpa nya träningskläder.